• Aanwezigheidsregistratie met Academy Attendance

uitleg

 • Hoe hou je eenvoudig bij wie in je les aanwezig was? De online tool Academy Attendance meet studiegedrag op basis van aanwezigheid en beleving. Zo kan de tool helpen om het studiesucces te verhogen op basis van data, al tijdens de onderwijsperiode en niet pas achteraf.

  De Academy Attendance app meet de aanwezigheid van studenten en combineert deze met de actuele roostergegevens. Op het dashboard zien jij en je studenten de stand van zaken. Daarnaast ontvang je als docent rapportages die je kunt gebruiken om je studenten effectief te begeleiden en je vak te evalueren. Ook het management ontvangt rapportages, voor een optimaal inzicht. Zo kun je bijsturen op het moment dat het nodig is.

 • Academy Attendance

toepassing

Als docent heb je te maken met drie toepassingen in de Academy Attendance app: registratie van aanwezigheid in de klas, inzicht in het studiegedrag van je SB-studenten en overzicht van aanwezigheid bij je vak over de weken heen. Je kunt de aanwezigheid van je studenten zelf registreren of dat door je studenten laten doen. In het laatste geval geef je een lescode (die je per mail ontvangt van Academy Attendance) door aan je studenten, die zij in de app doorvoeren.

 • Academy Attendance
 • Geheel waterdicht is dit natuurlijk niet: studenten kunnen de code doorgeven aan hun medestudenten buiten het lokaal. Desondanks krijg je als docent een aardig beeld van het studiegedrag bij je studenten: Academy Attendance berekent de betrouwbaarheid van de registratie, zodat de meeste studenten die niet in de les zijn, er automatisch uitgefilterd worden.

  Als je wel zeker wilt weten of je studenten werkelijk aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij verplichte practica, dan vink je zelf de aanwezige studenten aan. Dat kost uiteraard meer tijd, maar levert nog steeds enkele voordelen op die een aanwezigheidslijst op papier mist.

 • Omdat de webapplicatie ook op mobiel goed werkt, is deze laagdrempelig in gebruik. In principe kun je gelijk aan de slag met de app, al haal je er nog meer uit met een training. Het materiaal is op aanvraag verkrijgbaar bij het Onderwijslab.

  Met de app kun je onder andere de aanwezigheid van je studenten vergelijken met die van hun studiegenoten. In de kalender zie je in kleurcoderingen (groen en rood) wie van je SB-studenten wel en niet aanwezig waren tijdens de lessen. Deze data kun je gebruiken in gesprekken met deze studenten, gecombineerd met andere informatie over hun studiegedrag.

 • Academy Attendance

Ook ontvang je een wekelijkse rapportage. Hierin wordt ook de feedback van studenten meegenomen. Elke week kunnen ze aangeven of ze de lessen als positief, negatief of neutraal hebben ervaren. Daarnaast mogen ze in maximaal 140 tekens hun oordeel toelichten. De rapportage aan het einde van een blok kun je gebruiken als input voor vakevaluaties. De rapportages geven zodoende door de tijd heen een levendiger beeld dan de NSE, die toch een eenmalige momentopname is.

 • Academy Attendance
 • Voor studenten heeft de app ook enkele voordelen:

  • Ze zien gelijk dat hun aanwezigheid is geregistreerd.
  • Ze mogen feedback geven op hun lessen.
  • In hun rooster zien ze hun aanwezigheidshistorie, in vergelijking met hun medestudenten.

Op dit moment is er nog geen directe koppeling met het HvA-ID, waardoor een goede instructie bij het eerste gebruik wel aan te raden is. Academy Attendance wordt aangeboden via een licentiemodel, op basis van het aantal studenten dat de applicatie gebruiken. Je opleidingsmanager kan hierover informeren bij het Onderwijslab of bij de ontwikkelaar zelf.

inspiratie

 • De Academy Attendance app is op verschillende manieren in te zetten, bijvoorbeeld:

  • Bij Aviation krijgen docenten al tijdens de onderwijsperiode relevante informatie over het studiegedrag van hun studenten. Ook houden surveillanten de aanwezigheid bij tentamens bij, met de app op hun tablet.
  • Bij Engineering gebruiken docenten de rapportages als ondersteuning bij hun wekelijkse teambespreking.
  • Bij Logistiek worden de data gebruikt om het effect van het nieuwe curriculum inzichtelijk te maken.

  Wil je zelf aan de slag? Met de Quick Reference Card krijg je een eerste idee. Verder geven de blogs en deze presentatie van ontwikkelaar Your Next Concepts een beeld van de toekomst van de app.

 • Academy Attendance
Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijslab Faculteit Techniek 2019