• Luchtvaartmanagement simuleren met AirwaySim

uitleg

 • Simulaties en serious games worden als leermethode reeds ingezet binnen de luchtvaartindustrie. Je kunt immers oefenen zonder grote kosten te maken of onaanvaardbare risico’s te nemen. Ook binnen de Aviation Academy wordt daarom met games en simulaties gewerkt.

  Want: hoe leer je bijvoorbeeld naar een luchtvaartmaatschappij te kijken vanuit een strategisch-operationele en bedrijfskundige invalshoek? Hoe maak je een dergelijk abstract vraagstuk concreet, zonder daadwerkelijk het management van een luchtvaartmaatschappij over te nemen? Vanuit die vraag is het simulatiespel AirwaySim ontwikkeld door het Scandinavische FSnordic. De eerstejaars spelen AirwaySim ter ondersteuning van hun kernthema “Het plannen van een vlucht”.

 • HvA Beeldbank (FT)

toepassing

 • AirwaySim
 • Met AirwaySim wordt het management van een luchtvaartmaatschappij gesimuleerd in spelvorm. In groepjes van vier tot vijf richten de studenten van de Aviation Academy een luchtvaartmaatschappij op. Hun docenten, de administrators, manipuleren de economische situatie en de spelparameters, zodat de spelers de invloed van externe factoren ervaren.

  Studenten brengen zo de theorie in de (gesimuleerde) praktijk, maar daarnaast leren ze om als groep beslissingen te maken – in dit geval over vliegvelden, brandstofgebruik en vluchtroutes. Het speldoel is om de grootste omzet te behalen en daarmee de grootste luchtvaartmaatschappij te worden. Daarmee leren ze over de strategisch operationele en bedrijfskundige dimensie van de luchtvaartsector, zonder dat het abstract blijft.

Simulaties zijn games zonder competitie of een duidelijk (eind)doel – het zijn dan ook nabootsingen. AirwaySim is echter een simulatie binnen een serious game:

 • Een simulatie heeft geen competitie. In AirwaySim is die er zeker: uiteindelijk kunnen de winnende teams een grote prijs winnen. In het wekelijkse consultancy-uurtje krijgen ze ondersteuning om de meeste kans te maken op deze prijs.

  • Het (eind)doel, dat in veel simulaties onduidelijk is, is heel duidelijk in AirwaySim: behaal de grootste omzet en word de grootste luchtvaartmaatschappij.
  • Er is veel directe feedback: spelers krijgen via de parameters feedback op hun acties. Ze worden beoordeeld op de succesbepalende factoren van een echte luchtvaartmaatschappij: Money, Aircrafts, Score, Online Time en Total PAX.
  • Er zijn regels: er is een duidelijke afbakening in tijd en context. De start- en einddatum worden in overeenstemming besloten; zo weten studenten bijvoorbeeld tot wanneer ze de tijd hebben om hun doelen te behalen.
  • Vrijwillig is het spel niet: studenten moeten actief deelnemen aan het spel. Het is immers onderdeel van hun vak.
 • AirwaySim

inspiratie

 • In de video vertellen studenten over hun ervaringen met AirwaySim. De vertegenwoordigers van de “luchtvaartmaatschappijen” leggen uit wat AirwaySim is, waar ze het spel speelden en wat ze ervan geleerd hebben. En hoe je kunt winnen? Door veel ambitie te hebben.

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijslab Faculteit Techniek 2019